09 de novembre, 2010

Sobre Lee Konitz i Steve Wilson

El jove saxofonista Marcel·lí Bayer, que durant dos anys consecutius (2008 i 2009) va tocar al festival com a membre de la Big Band de l'Esmuc, enregistra aquests dies el seu primer disc com a líder, Nonitz, amb un nonet i uns arranjaments que s'inspiren en l'obra de Lee Konitz. Aprofitant la vinguda d'aquesta icona incontestable del saxo alt a Barcelona, el mateix mestre participarà en l'enregistrament. A la nit, Konitz torna al festival en un atractiu doble cartell que el reuneix amb un altre saxofonista alt d'impacte, Steve Wilson. Una nit de duos (Dan Tepfer i Bruce Barth són els pianistes) única. Aquesta és una recomanació firmada pel mateix Bayer.



Per Marcel·lí Bayer


Lee Konitz, encara actiu musicalment als seus 83 anys d’edat, és un dels noms més importants del  jazz  de la segona meitat del segle XX: ha exercit influència sobre moltes generacions de músics de jazz, saxofonistes en particular. El Konitz de l'any 2010 continua sent fidel al seu estil melòdic: d'una banda toca els estàndards i composicions originals que complauen als qui l'admirem i, de l'altra, accepta córrer nous riscos musicals col·laborant amb músics joves, com el cas del pianista Dan Tepfer, el seu acompanyant al concert del Luz de Gas i amb qui ha publicat recentment el disc Duos with Lee (Sunnyside).

Konitz, a més, compartirà cartell amb Steve Wilson, un altre dels noms representatius del món del saxo alt. Posseïdor d'una veu i llenguatge propis, fruit d'anys de tocar amb les primeres espases del món del jazz (Maria Schneider, Chick Corea, etc.), Wilson és d'aquells músics que val la pena veure i escoltar en directe, per la seva riquesa tímbrica i gran control de l'instrument. A més, formarà duo amb Bruce Barth, el pianisme del qual sembla, a priori, el complement ideal per a en Steve.

Fotografia: Ricard Cugat