29 de novembre, 2013

Una última setmana espectacular (i 2)



Ja hi som, ja gairebé hem acabat l'aventura que va començar el 19 d'octubre. Un mes i mig de concerts que s'ha saldat amb un rècord absolut de vendes del festival (més informació la setmana que ve). Gràcies a tots pel vostre suport, és clar, però encara ens queda un cap de setmana amb moltes propostes, començant per avui divendres, amb sis concerts d'una sola tongada.

DIVENDRES, 29. 19.30h. Gran Hotel Havana
Cocktail & Swing

L'hotel més jazzístic de Barcelona tanca avui la seva sèrie Cocktail & Swing, una proposta dirigida pel contrabaixista Artur Regada que cada divendres porta diferents combinacions musicals a l'espectacular i càlid lobby de l'hotel oficial del festival.

DIVENDRES, 29. 20.30h. Harlem Jazz Club
Cristiano Andrade & Iyexá
Un altre cicle que s'acaba, en aquest cas Veus de Barcelona. El Harlem tornarà a acollir aquesta nit l'inquiet guitarrista i vocalista brasiler Cristiano Andrade, un clàssic de la programació del club més inquiet de Barcelona, amb la presentació del seu nou disc, Dia de Gandhy.

DIVENDRES, 29. 20.30h. Conservatori del Liceu
Weill & Jazz

El Conservatori del Liceu ha estat seu aquest any d'una increïble sèrie de classes magistrals (patrocinades per la Fundació de Música Ferrer-Salat), però també seu d'una sèrie de grans concerts que acabem aquesta nit amb una producció pròpia del mateix conservatori: Weill & Jazz, una proposta que explora, a partir de L'òpera de tres rals de Kurt Weill, les fronteres cada vegada més permeables entre els diferents tipus de música.

DIVENDRES, 29. 21.00h. Palau de la Música Catalana
La Locomotora Negra

Any rere any, La Locomotora no falta a la seva cita amb el Palau, sempre amb propostes noves. En aquest cas, la banda liderada per Ricard Gili proposa una revisió del Great American Songbook a partir de tres de les veus més en forma de l'escena catalana actual: Gemma Abrié, Susana Sheiman i Marina Tuset.

DIVENDRES, 29. 21.00h. Luz de Gas
Ginesa Ortega

La última curda
Una de les grans veus que ha donat el flamenc a Catalunya, la cantaora Ginesa Ortega, s'aventura aquesta nit en una proposta que ha titulat La última curda, a partir del tango de Roberto Goyeneche. Al capdavant d'un autèntic all stars (des del jove pianista Marco Mezquida fins al trompetista Raynald Colom passant pel bandoneó de Marcelo Mercadante, les percussions de Roger Blàvia i la guitarra de Juan Ramón Caro). Una nit per explorar les connexions entre jazz, tango i flamenc.

DIVENDRES, 29. 21.15h. BARTS
The Tallest Man On Earth

Kristian Matsson, més conegut com The Tallest Man On Earth, necessita poc més que una guitarra o un piano per comunicar el devessall d'emocions que parteix de les seves cançons. El seu amor pel folk es va fer palès quan va debutar al 2008 amb Shallow Grave, i des de llavors ha publicat dos dicos més, The Wild Hunt (2010) i There's No Leaving Now (2012), que mantenen el seu particular songwriting en perfecte estat de forma sense additius ni conservants. La seva veu nasal pot recordar la dicció de Dylan, un referent obvi però massa limitat per descriure l'abast d'un creador incansable que segueix donant alegries als buscadors de petites grans perles acústiques i melodies memorables. Atenció: obrim portes a les 20.00h i tindrem teloner, Daniel Norgren, a les 20.30.

DISSABTE, 30. 21.00h. Luz de Gas
David Mengual Slow Quartet

Fet a mida. Després de l'explosió salvatge del divendres 29, el dissabte 30 només tenim un concert, a càrrec del David Mengual Slow Quartet, que presenta disc, U. «La música de Slow –explica el mateix Mengual– proposa compartir un espai lliure, pausat i de vegades reflexiu per compensar una mica el ritme imposible en el qual ens toca viure.» No hi podem estar més d'acord, però nosaltres afegim que U és un dels grans enregistraments de l'any i que val molt i molt la pena descobrir-lo en les millors condicions, en la calidesa i el so de primera que ens ofereix Luz de Gas.

DIUMENGE, 31. 12.00h. Conservatori Superior de Música de Barcelona
Big Bands de l'Escola de la Concepció. GRATUÏT

Van debutar al nostre festival compartint cartell amb la Big Band del Conservatori del Liceu al concert inaugural del Parc del Centre del Poblenou. Per això ens fa tanta il·lusió que ara, diguem-ne, també clausurin les activitats dominicals del festival amb aquest concert al Conservatori del Bruc on podrem veure en acció les quatre big bands d'aquesta escola barcelonina pionera i culta.

DIUMENGE, 31. 20.00h. L'Auditori
Andrea Motis-Joan Chamorro Big Band

No ha passat tant de temps (només dos anys) des que el festival de jazz de Barcelona va programar Andrea Motis i Joan Chamorro al Teatre Coliseum. Però ells, deixebla i mestre, han viscut aquests 24 mesos de vertigen amb tota naturalitat, treballant en nous projectes i en noves idees, creixent també com a músics. La seva última proposta és en format XXL, amb una big band que reuneix alguns dels músics més importants de l'escena catalana i un repertori format només per arranjaments originals a càrrec de Fredrick Carlquist, Alfons Carrascosa, Joan Monné i Sergi Vergés.